Veel startende ondernemers zijn superenthousiast en gaan als een malle aan de slag met hun website. Vaak zonder eigenlijk echt goed na te denken, en zonder een plan. En van mij hoef je echt niet altijd en overal een plan voor te maken hoor, maar een goede voorbereiding is nooit weg.
Maar liefst 80% van de websites die online komen leveren namelijk amper klanten op. En dat is zonde.
Dus bij deze een aantal tips om goed voorbereid van start te gaan!
Waar je aan moet denken voor je start met het maken van een website:
1. Domeinnaam en Hosting
Voor je kunt starten met het bouwen van een website is het verstandig dat je zorgt dat je een domeinnaam hebt vastgelegd en dat je je hebt verdiept in verschillende hostingpartijen.
En ja, ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet want er zijn HEEL VEEL mogelijkheden.
Wat ik je aanraad is om je domeinnaam en hosting in één keer vast te leggen bij een en dezelfde partij. Er zijn namelijk ook aanbieders die alleen een domeinnaam verkopen.
Als je nou denkt: Domeinnaam, Hosting? Abacadabra, ik heb geen idee waar je allemaal over brabbelt:
Je domeinnaam kun je simpel omschrijven als jouw ADRES op het internet. Je tikt de URL (het adres) in van degene die je zoekt, en je komt op de juiste website terecht.
Als je nog niet direct een website gaat maken maar wel vast je domeinnaam vast wilt leggen kun je dat vast doen zonder hosting af te sluiten. Wel raad ik je aan om meteen even goed te kijken waar je dat doet en of je daar ook hosting af kunt sluiten.
Het is namelijk wel mogelijk je domeinnaam later te verhuizen naar een hostingpartij, maar dat geeft vaak best wat ‘gedoe’. Het is gewoon mogelijk, maar het scheelt nogal bij de ene of de andere hoster hoe makkelijk dit gaat. Het is dus mogelijk, maar als je nog een domeinnaam vast moet leggen zou ik zeggen: Kies meteen voor een goede partij waar je ook de hosting af wilt sluiten.
Hosting is eigenlijk het huren van een stukje online opslag, geheugen en een server bij een webhoster. Het hierboven genoemde HUIS dus. De webhoster zorgt ervoor dat je website functioneert en dat je een zakelijk emailadres kunt koppelen en gebruiken.
De hoster voert updates uit en zorgt voor de beveiliging.
Webhosting heb je nodig vanaf het moment dat je je website daadwerkelijk op gaat zetten en wanneer je wilt gaan mailen vanaf je zakelijke emailadres.
2. Met welk systeem wil je werken
Ik raad iedere (startend) ondernemer aan om te werken met WordPress. Er zijn namelijk een heleboel andere (doe het zelf) systemen op de markt, die heel aanlokkelijk lijken wanneer je net start. Het is namelijk supermakkelijk om zo zelf een website ‘in elkaar te knutselen’ maar geloof me je komt ervan terug. Leuk om te starten maar je gaat al snel tegen alle beperkingen aanlopen.
niet voor niets werkt 90% van de ondernemers gewoon met WordPress.
Ik hoor vaak dat ondernemers die net starten denken dat WordPress heel erg technisch is en dat het niet geschikt is voor starters. En inderdaad, als je geen kennis van WordPress hebt valt er veel te verprutsen en zul je best wel wat avondjes moeten besteden om te leren werken met dit programma. Maar gelukkig heb je tegenwoordig heel veel fijne thema’s en plugins die het werken met WordPress een stuk gebruiksvriendelijker maken. Dan nog is het fijn om te weten wat je doet maar dat is te leren.
WordPress is heel geschikt om een basic website te maken en deze later uit te breiden zo veel als je maar wilt. Met WordPress kun je namelijk ook vrijwel elk ander programma of systeem koppelen aan je website waardoor je echt veel meer uit je website gaat halen. Denk aan het online verkopen van je diensten, het inplannen van afspraken, het opbouwen van een mailinglijst en het geven van webinars. Ook wanneer je wilt gaan adverteren en je resultaten wilt meten kun je elk systeem koppelen met WordPress.
Gewoon DOEN dus!
3. Het doel van je website
Voor je überhaupt start met het bepalen van de inhoud en het bouwen van je website is het noodzakelijk dat je weet wat het doel wordt van jouw website.
Zonder doel wordt je website namelijk niet meer dan een visitekaartje.
Als dat je doel is is het natuurlijk goed he ?
Maar meestal maken ondernemers een website om er ook daadwerkelijk klanten uit te halen.
Denk dus goed na wat jij nu wilt bereiken met je website en HOE je dat kunt gaan doen.
– Wil jij dat mensen contact met je opnemen?
– Je gratis weggever downloaden?
– Een kennismakingsgesprek inplannen?
– Zich inschrijven voor je mailinglijst?
– Of misschien wil je juist dat ze je blogs gaan lezen.
Bepaal je doel, en naar aanleiding daarvan kun je jouw website in gaan richten en op gaan bouwen.
Op dat moment weet je namelijk wat je nodig hebt en welke pagina’s je wilt gaan maken.
4. Je ideale klant
Voor je start met het schrijven van jouw teksten en het inrichten van jouw pagina’s, is het belangrijk dat je weet voor wie je jouw teksten schrijft. Tot wie jij je richt. Wie jouw ideale klant is dus ?
Bezoekers beslissen namelijk in 7 seconden of een website relevant voor hen is of niet. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je jouw bezoeker meteen boeit. Dat je hem of haar aanspreekt en dat hij of zij denkt: ‘Dit is voor mij bedoeld’. Je wilt dat ze doorlezen.
Als jij geen pakkende opening hebt en je bezoeker niet echt triggert dan zal het grootste deel in de eerste 7 seconden al afhaken. Zonde!
Zorg dus dat jij je ideale klant helder hebt. Dat je echt gaat omschrijven voor wie jij er bent. En je mag hier best specifiek zijn. Om je ideale klant helder te krijgen en goed te kunnen aanspreken raad ik je aan in gesprek te gaan met je doelgroep zodat je echt hun taal leert spreken en weet wat hun problemen en verlangens zijn. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw ideale klant zich echt aangesproken voelt!
En dat is heel belangrijk om jouw webteksten goed te kunnen schrijven.
5. Een helder aanbod
Zorg ervoor dat je weet wat je aan wilt gaan bieden, en dat je aanbod helder is.
Waar veel startende ondernemers de fout in gaan is dat ze hun aanbod veel te breed maken. Dat ze van alles en nog wat aanbieden waardoor je bezoeker keuzestress krijgt of gewoon niet echt weet waarvoor ze nou eigenlijk bij jou moeten zijn.
Zorg dat je weet wat je aan wilt bieden en maak hier duidelijke aanbodpagina’s voor.
Verkoop hierbij niet alleen jouw aanbod maar echt het verlangen van jouw ideale klant.
Benoem dus de pijnen en verlangens van je ideale klant en benoem daarna pas de oplossing: Jouw aanbod.
Wanneer je deze zaken helder hebt kun je aan de slag met de opbouw en inrichting van jouw website en zet je meteen een goede basis neer!
Succes!