Wat is SEO nou precies wat moet ik er mee doen?
Na een post over SEO vorige week kreeg ik een aantal vragen.
Veel ondernemers vragen zich af of SEO nu echt nut heeft..
Of je er meer bezoekers door naar je website krijgt en wat het nu precies inhoudt?
Tijd voor wat extra aandacht voor SEO dus..
Er zijn verschillende manieren om bezoekers naar je website te krijgen.
SEO is er één van. Maar SEO is een breed en veel omvattend begrip en als je het goed aan wilt pakken best wel wat werk. (wat vaak niet direct resultaat oplevert)
SEO is een langere termijn project.
De vraag is waar jouw doelgroep zich bevindt en hoe jij je doelgroep wilt bereiken.
Met social media advertenties bijvoorbeeld kom je vrij ‘direct’ bij je doelgroep terecht.
Of deze uiteindelijk ook klanten worden is een tweede, maar je kunt vrij specifiek targetten.
Bij SEO is het een kwestie van zorgen dat je gevonden wordt op bepaalde zoekwoorden.
SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie).
Door je website op bepaalde punten te optimaliseren is het mogelijk om hoger in de zoekresultaten van google terecht te komen en om sneller gevonden te worden door jouw ideale klant.
SEO kan een onderdeel zijn van je marketingstrategie.
Een van de redenen waarom het belangrijk is, is dat het een constante factor is.
Waar tegenwoordig Social Media zorgt voor een groot aantal bezoekers en klanten, blijft dat toch deels onzeker.
Wanneer jij jouw hele strategie richt op social media, en Facebook of Instagram besluit te stoppen ben jij het haasje.
Google is een meer stabiele factor. De kans is klein dat dit zal verdwijnen, en waar tegenwoordig ook veel mensen kopen via social media, blijft de grootste groep toch gewoon zoeken op Google naar de oplossing voor hun probleem, of voor het product waar ze naar op zoek zijn.
Om ervoor te zorgen dat jouw klanten bij jouw terecht komen en niet bij je concurrent wanneer ze zoeken in Google, ga je aan de slag met het volgende stappenplan.
Naast het feit dat een hoge positie in google zorgt voor meer klanten, zorgt het ook voor autoriteit. Mensen gaan er vanuit dat je niet voor niets boven aan staat.
Ook bestaat er nog SEA (Search Engine Advertising) Dit is het advertentieprogramma van Google, en dit is betaald.
Eerst dus maar eens aan de slag met SEO! Want dat is gewoon gratis 😉
Mijn doe het zelf SEO Stappenplan:
✔ Je doelgroep bepalen
(Ja daar is hij weer)
Met jouw website wil jij jouw ideale klant bereiken. Dan is het dus wel belangrijk dat je weet wie die klant is. Wanneer mensen zoeken in Google zijn dat (koop)gerichte bezoekers.
Ze zijn vaak op zoek naar een specifiek product of dienst.
Probeer je doelgroep dus te specificeren om te zorgen dat jouw ideale klant bij jou uitkomt. Verplaats je in je ideale klant.
Waar is hij/zij naar op zoek?
Wat is de vraag achter de zoekopdracht?
Bedenk dus niet per se waar je op gevonden wilt worden, maar waar diegene op zal gaan zoeken.
Dit worden de zoekwoorden genoemd. Deze ga je terug laten komen op jouw website.
✔ Zorg voor een goede tekstopbouw en inhoud.
Sommige mensen denken nog steeds dat SEO inhoudt dat je zo vaak mogelijk je zoekwoord op je website moet proppen.
DAT je jouw zoekwoorden moet gebruiken is zeker waar. Maar belangrijker is hoe en waar. Niet hoe vaak.
Gelukkig beoordeeld Google ook op bezoekersgedrag en op een kwalitatief goede inhoud. Hoe langer mensen op je website doorbrengen, hoe relevanter Google jouw website ziet. Zorg dus dat je lezer geboeid raakt! En dat hij verder wil lezen. Dit doe je door de tekstopbouw en een sterke inhoud: Bied waarde.
✔ Zoekwoorden (keywords) bepalen.
Zoals eerder genoemd ga je dus op zoek naar woorden waar jouw klant op zoekt. Ga op zoek naar zoveel mogelijk omschrijvingen van jouw beroep, jouw bedrijf, jouw product of jouw dienst.
Je kunt deze woorden bepalen door zelf te bedenken waar jouw ideale klant op zou zoeken. Google geeft ook automatisch al suggesties.
Kijk eens of dat zoekwoorden zijn die jouw doelgroep zou gebruiken.
Doormiddel van zoekwoordentools kun je ook inzichtelijk maken hoe vaak er op bepaalde zoekwoorden gezocht wordt. Je kunt een account aanmaken in Google Adwords. Die bieden een hulpprogramma om te checken hoe vaak er op zoekwoorden gezocht wordt. Je kunt ook een tool gebruiken als: KewordTool.io. Persoonlijk vind ik deze tools voor particulier gebruik behoorlijk prijzig.
Op basis van de resultaten ga je bepalen welke woorden een goed zoekvolume hebben. Waarom zeg ik goed en niet hoog? In eerste instantie zou je misschien neigen om alleen de woorden te gebruiken die heel hoog scoren. Maar je moet juist gaan voor de middenmoot.
Woorden met weinig zoekvolume, daar wordt nauwelijks op gezocht.
Maar woorden met een heel hoog zoekvolume zijn vaak te breed, niet specifiek genoeg en je concurreert met teveel anderen. Uiteraard kun je dit woord gebruiken, maar door alleen voor dat woord te gaan, ga jij niet boven aan komen.
✔ Waar plaats je zoekwoorden?
Je zoekwoorden komen eigenlijk bijna overal op je website terug.
Maar het gaat niet alleen om de daadwerkelijke tekst op jouw website.
Denk ook aan de URL, de Meta-tekst en de afbeeldingen op je website.
Voor iedere pagina ga je aan de slag met het maken van een logische tekstopbouw waar je de geselecteerde zoekwoorden op een logische wijze in terug laat komen.
Je schrijft dus echt vanuit de zoekwoorden, en schrijft je tekst en informatie er daarna omheen. Zorg wel dat de tekst natuurlijk blijft, en het niet een aaneengeplakte brei van zoekwoorden wordt.
Wanneer je pagina’s af zijn gaan we kijken naar je totale website.
Waar laat je jouw zoekwoorden terugkomen?
1. De pagina-titel
Start met de titel van je pagina in het pagina-overzicht wanneer je je pagina aanmaakt. Hierop word je gevonden en dit word de Url van je pagina.
2. Omschrijving
Schrijf daarna je omschrijving (metatekst) per pagina. Je metatekst voer je in in het Yoast Seo gedeelte aan de achterkant van je website.
3. URL
Zorg voor een zoekmachinevriendelijk URL. (deze kun je zelf aanpassen in WordPress) en zorg ervoor dat hierin je zoekwoord vermeld staat.
4. Je koppen (Headers)
En dan vooral H1 (de titels van je 1e , en dus belangrijkste kop op je pagina.
5. Overige koppen
Overige koppen zijn minder maar nog steeds relevant. Ze worden door Google sneller gescreend dan je ‘bodytekst’.
Ook kun je tussenkoppen goed gebruiken voor het stellen van een vraag die je bezoeker zou kunnen stellen. Je trekt hiermee de aandacht van je bezoeker, waardoor deze verder leest.
6. Alinea’s
Hoe verder naar voren in je tekst, hoe beter een zoekwoord gevonden wordt. Plaats je zoekwoord dus zeker in de eerste alinea van je tekst.
Waar mogelijk als eerste woord. Je kunt eventueel ook nog dikdrukken.
Voor de leesbaarheid: verdeel je tekst in alinea’s.
Dat zorgt voor overzicht en het leest lekkerder. Maak gebruik van meerdere tussenkoppen zodat je tekst scanbaar wordt.
7. Afbeeldingen
Voorzie ook je afbeeldingen op je website van het juiste keyword. Ook afbeeldingen worden gevonden en weergegeven op het zoekwoord. Kijk dus even goed hoe je je afbeeldingen omschreven hebt. Dit geld ook voor de afbeelding van je logo die je upload.
✔ Ga niet spammen!
Zorg ervoor dat het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden regelmatig terugkomt in je tekst. Maar blijf niet smijten met dat ene woord. Buiten dat veel lezers het op zullen merken en zich eraan irriteren straft Google dit ook af, waardoor je relevantie weer daalt.
✔ Zorg voor waarde op je website.
Hoe meer waarde jij deelt op jouw website, hoe langer een bezoeker geboeid blijft. Dit verhoogt de duur op jouw website waardoor je door Google word gezien als relevant.
Ook zal een geboeide lezer jouw website misschien aanraden aan anderen, of delen op zijn of haar Social Media, waardoor je bereik stijgt.
✔ Pagina’s verbinden
Je kunt op bovenstaande manier iedere pagina SEO optimaliseren. Maar wat ook belangrijk is, is het geheel: Probeer je pagina’s binnen je website dus ook aan elkaar te linken.
Dit is goed voor je SEO en het is gewoon makkelijk voor je bezoeker.
Je kunt dit doen door bepaalde ‘klikbare links’ of buttons op je pagina te plaatsen die weer linken naar een andere pagina. Door links wordt je pagina interactiever en wordt er langer op je website gekeken. Hoe langer jouw website bekeken wordt hoe relevanter Google hem beoordeeld.
Ik gebruik vaak buttons omdat deze ook goed werken om bezoekers aan te sporen tot actie.
✔ Lokatie toevoegen
Omdat ik zelf locatie onafhankelijk werk is het voor mij minder relevant. Maar in veel gevallen is het verstandig om de locatie of in ieder geval de plaats waar je gevestigd bent te vermelden. Mensen zoeken bijvoorbeeld bij een restaurant vaak ook op plaatsnaam. Wanneer deze alleen in je footer benoemd wordt is hij amper vindbaar. Wees creatief en kijk of je hem ook in een van je titels kunt vermelden. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Het kindvriendelijkste restaurant van Eindhoven’
✔ Je tagline
Gebruik een tagline onder je logo. Door een tagline weet een bezoeker meteen of hij goed zit en ook hierin kun je zoekwoorden gebruiken.
Yes dat waren mijn tips om een goede start te maken!
Hij is iets langer geworden dan de bedoeling was. Als je er nog steeds bent: Chapeau!
Maargoed, als we een blog schrijven, dan ook meteen goed he
Zoals je wel ziet.. SEO is een proces. Je zult er mee bezig moeten blijven.
Wil je wel graag zorgen dat je de basis van je website goed hebt ingericht, en kun je wel wat hulp gebruiken?
Check dan even mijn basistraining: ‘Zelf aan de slag met Seo‘
In deze training leer ik je hoe je de basis van je website goed in kunt richten om beter gevonden te worden en deel ik alle tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met zoekwoorden en om er zelf voor te zorgen dat je website relevant blijft!
Je vind deze training HIER.