Vandaag ga ik je meenemen in de Customer Journey, oftewel: de klantreis:
De reis die jouw klant aflegt voor hij of zij klant wordt bij jou.

Heb je het gevoel dat je nog veel trekken en zeulen om aan klanten te komen?
Loopt het nog geen storm voor je online programma of je coaching traject?
Weet je jouw ideale klant nog niet echt te bereiken?
Lees dan even verder..

Om ervoor te zorgen dat je een continue stroom aan klanten gaat creëren raad ik je aan om eens kritisch te gaan kijken naar de reis die jouw potentiële klant aflegt voor hij daadwerkelijk klant bij je wordt.
De Customer Journey dus.
En deze klantreis kan er voor iedere business totaal anders uitzien. Het hangt af van jouw wensen, de wensen van je klant, en van je aanbod.

Een klantreis start eigenlijk altijd met een eerste kennismaking. Maar één eerste keer is niet voldoende om iemand klant te maken. Het gebeurt zelden dat iemand na een eerste kennismaking iets bij je koopt. Daarvoor is meer nodig. Iemand leert jou (op wat voor manier dan ook) kennen, ziet je vervolgens vaker voorbijkomen, en zet steeds een stapje verder voor ze overgaan tot actie.
Gemiddeld hebben (zelfs de echt geïnteresseerde) mensen 7 contactmomenten nodig voor ze overgaan tot aankoop.

Werk aan de winkel dus! Je zult dus zo’n 7 keer bij je potentiële klant onder de aandacht moeten komen.
Wanneer jij dus denkt dat je echt te spammerig bent met je stories, dat elke week een nieuwsbrief sturen echt TO much is, of dat je nu echt wel vaak genoeg te aanbod gedaan hebt.

NOPE.

Gemiddeld 7 keer dus.. Gemiddeld! Want niet iedere klant ziet AL jouw stories, leest al je nieuwsbrieven of luistert trouw AL je podcasts.
En voor diegene die wellicht nog steeds denken dat jouw potentiële klant wellicht bij toeval op je website terecht komt of googled en meteen naar jouw website verwezen wordt.

NOPE.

Er is echt meer voor nodig jongens.
Je moet aan de bak.

MAAR: Als jij weet hoe je jouw potentiële klant kunt en wilt bereiken, als jij een goede klantreis uitstippelt, en nadenkt over een goed strategisch productaanbod, dan ga jij jouw ideale klant bereiken.

Ik ga iets meer vertellen over hoe jij jouw klantreis vorm kunt geven en hoe je ervoor zorgt dat je klant vertrouwen gaat krijgen in jou en in jouw product.

Zoals ik al vertelde start een klantreis eigenlijk altijd bij een eerste kennismaking. Maar wanneer je jouw klantreis uit gaat stippelen mag je even helemaal andersom gaan denken.
Je mag als eerste gaan kijken wat het doel is:
Wat wil je dat jouw klant gaat doen? Waarvoor wil jij klanten?
Voor je één op één coachingstraject?
Voor je groepsprogramma?
Voor je onlinetraining?
Waar wil je jouw klant heenleiden?

Het is goed om je te beseffen dat jouw klant nog niet op het punt staat waar jij staat, maar een heel aantal stappen terug.
Meteen jouw hoofdproduct voor de voeten werpen zal dus in veel gevallen niet werken.
Simpelweg omdat deze persoon je nog niet kent, je nog niet vertrouwd of er nog niet klaar voor is.
Deze persoon heeft meer nodig om over te gaan tot actie.

Om ze tot actie over te laten gaan moet je dus goed weten wat de behoefte van deze persoon is. Wat zijn of haar pijnen en verlangens zijn, waar hij of zij van droomt.
En om die persoon een eerste stap te laten zetten raad ik je aan te gaan werken met een weggever.
Een weggever is op heel veel manieren vorm te geven. De meest bekende zijn: een e-book, een checklist, roadmap of bijvoorbeeld een videoreeks. Maar het kan ook een gratis kennismakings- of strategiegesprek zijn.

Een weggever is een gratis ‘product’ waarmee je jouw klant gaat helpen met het eerste stukje van zijn of haar pijn op te lossen. Een goede weggever bevat waarde en kennis die de potentiële klant vooruithelpt.
Je deelt vooral de wat en waarom maar nog niet de hoe.
Een goede weggever zorgt er ook voor dat de klant beseft dat er werk aan de winkel is, maar zich ook beseft dat er meer nodig is dan een e-book.
En daarvoor kunnen ze gebruik maken van je betaalde aanbod.

Wanneer jouw hoofdproduct onder de 500 euro is kun je ervoor kiezen mensen meteen na een weggever een aanbod te doen voor je hoofdproduct. Is het duurder of meer ‘nice to have’ dan ‘need to have’ dan zou ik altijd kiezen om een entryproduct te maken.

Een entryproduct is een product tussen de gratis weggever en je hoofdproduct in. Een relatief goedkoop product (tussen de 17 en 97 euro) waarin je meer waarde deelt.
Je kunt hier ook al een stukje van de ‘hoe’ weggeven zodat de klant getriggert wordt en zich beseft dat ze met jouw hoofdproduct echt stappen kunnen gaan zetten.

De volgorde waarin ik het vertel lijkt wat krom maar het is echt het makkelijkst om eerst na te denken wat je hoofdproduct word, dan te gaan denken wat je weggever wordt en daar dan je eventuele entryproduct tussenin te zetten.

De bedoeling is dat jouw potentiële klant vertrouwen opbouwt. Dat doen ze doordat je je leren kennen, doordat je vertelt wie je bent, wat je doet, door reviews te delen, en door kennis en waarde te delen.

Wanneer je jouw productaanbod helder hebt ga je uitdenken hoe je jouw producten aan kunt gaan bieden.
– Hoe kan men je weggever downloaden?
– Wat gebeurt er als ze de weggever hebben gedownload?
– Hoe blijf je daarna in contact met je klant?
– Hoe ga je jouw productaanbod inrichten?
– Hoe ga je ze verkopen?
– Hoe ga je ze promoten?

Wanneer je jouw productaanbod hebt staan ga je keuzes maken HOE jij jouw ideale klant kunt gaan bereiken. En hoe ze in eerste instantie jouw weggever kunnen gaan downloaden.

En dan starten we weer helemaal vooraan. Bij de kennismaking.
Hoe gaat jouw potentiële klant kennis met jou maken?

‘Ik heb een website online staan’ is niet het juiste antwoord.

Leuk dat je website online staat, maar echt jongens, daar komt je klant of bezoeker niet ‘per ongeluk’ op terecht.

Werk aan de winkel dus! Hoe kun je klanten kennis met je laten maken? Kennis maken en je weggever downloaden kunnen ze op je website, maar hoe krijg je ze daar?
Wederom veel mogelijkheden. Kies wat voor jou werkt. Uiteindelijk, wanneer je meerdere kanalen inzet zul je gaan merken dat het steeds makkelijker gaat.
Maar in het begin is het echt:

Eerst zaaien, dan oogsten!

Dus:
– Posten op social media (ik raad je aan te starten met één hoofdkanaal)
– Maak wel op een aantal kanalen waar je doelgroep zich bevind een duidelijk en overzichtelijk profiel
aan waarin je vertelt wie je bent, wat je doet en hoe mensen contact op kunnen nemen.
– Optimaliseer je website voor zoekmachines door SEO te optimaliseren
– Ga aan de slag met een wekelijkse nieuwsbrief waarin je waarde en kennis kunt delen.
– Maak een eigen Facebookgroep
– Ga aan de slag met adverteren op Social Media
– Maak een podcast

En nee, dit kun je niet allemaal tegelijk doen. Begin bij het begin. Wat voelt voor jou oke nu en wat is haalbaar? Daarna kun je stapje voor stapje uitbreiden maar zorg dat je in beeld komt!

Om je productaanbod in te richten kies ik altijd voor een sterke basis door middel van een WordPress Website met een paar goede salespagina’s en een of meerdere gratis weggevers.
Je kunt gebruiken maken van Woocommerce en Mollie om je online producten te verkopen, en je kunt je weggever ‘bezorgen’ en in contact blijven met je klant door middel van een E-mailmarketingsysteem.

Ik kies 100% voor Active Campaign of Mailblue omdat die perfect samenwerken met een WordPress website.
Mocht je ook met Online Programma’s en webinars gaan werken dan sluiten ook die weer perfect op elkaar aan.

De mogelijkheden zijn eindeloos maar met een WordPress website is echt alles mogelijk.

Yes, aan de slag nu! Wat wordt jouw productaanbod en hoe ga jij jouw klantreis inrichten?