fbpx

In deze blog wil ik je graag iets meer vertellen over het maken van online programma’s!

Heb jij ook grote dromen?
Zit je altijd vol ideeën en inspiratie om je klanten NOG beter van dienst te zijn?
Ben je ook op zoek naar meer vrijheid, en meer balans tussen werk en privé?

Dan wil ik je vandaag meenemen in de wereld van de online trainingen..
Ik wordt er zelf namelijk helemaal enthousiast van!

Heb je, net als ik, zo veel kennis die je graag wilt delen met jouw ideale klanten?
Ben je misschien op zoek naar een manier waarop je meerdere klanten tegelijkertijd kunt helpen en je niet alleen meer afhankelijk bent van het één op één werken?
Ben je op zoek naar meer rust, balans en vrijheid in je bedrijf?
Dan is een online programma misschien ook wel iets voor jou!

Vanaf het moment dat ik gestart ben als ondernemer zocht ik naar een goede balans.
Ik was rete-enthousiast, wilde zo veel mogelijk leren, zoveel mogelijk klanten helpen (vaak ook nog gratis in het begin), ik wilde online zichtbaar zijn, netwerken, bloggen, en nieuwsbrieven schrijven.

Het eerste jaar was echt BIKKELEN.

Ik startte als ondernemer omdat ik snakte naar meer vrijheid. Maar het tegenovergestelde was het geval. Ik werkte alleen nog maar MEER.
Nou hoor je me niet klagen hoor. Ik deed het met veel plezier en ik kon zelf bepalen wanneer en met wie ik werkte. In die zin had ik meer vrijheid. Maar eerlijk is eerlijk, ik rende mezelf een aantal keer behoorlijk voorbij..

Vanaf het begin af aan was ik zelf bezig met het volgen van online programma’s. Ik werd er enthousiast van, was weer klaar om bij te leren, kennis op te doen en me te laten helpen door middel van coaching.
Stiekem droomde ik er toen al van om zelf zo’n online programma te maken.

En begin dit jaar besloot ik het gewoon te doen. Een online programma maken. Maar wel heel laagdrempelig. Van mijn coach leerde ik om de lat niet meteen te hoog te leggen en niet meteen te streven naar perfectie.
Ik heb mijn eerste online training ‘Welkom in de online wereld’ dan ook gewoon op beveiligde pagina’s op mijn website gemaakt en ben lekker basic gestart. En hier draait hij nog steeds helemaal prima!

Ik merkte wel dat dit iets is wat ik ECHT leuk vind om te doen. Een online programma heeft alle facetten in zich waar ik gelukkig van wordt:
In deze mail wil ik je daarom vertellen wat de voordelen zijn van een online programma.

Waarom ik fan ben van het maken van online programma’s:

– Kennis, waarde en je ervaringen delen met anderen.
– Meerdere mensen tegelijk kunnen helpen.
– Lekker bezig zijn met websitepagina’s maken en structuren en layouts bedenken.
– Efficiënt werken (niets steeds je info her en der droppen en steeds herhalen, maar alles vastleggen in één totaaloverzicht)
– Meer vrijheid en ruimte om je eigen tijd in te delen. Geen bomvolle agenda meer.
– Een (deels) passief inkomen creëren.


Zelf zit ik natuurlijk helemaal in de websites en daarom wilde ik natuurlijk ook graag ZELF online programma’s kunnen maken.
Ik ben dus aan de slag met Learndash nu.
Learndash is een WordPressplugin  die ervoor zorgt dat je een online programma kunt maken op een subdomein van je website.
Ik heb nu dus een subdomein van mijn website waarop ik mijn programma’s ga zetten.

Momenteel werk ik aan mijn nieuwe training in Learndash.
In deze training leer ik mijn klanten hoe ze van A tot Z zelf een website kunnen maken in WordPress.
Gezien deze training vooral video’s bevat, is deze training uitermate geschikt voor Learndash.

Mocht je zelf nadenken over het maken van een online training dan vertel ik graag nog wat meer over de mogelijkheden de dingen waar je aan moet denken, maar zoals ik al zei kun je ervoor kiezen om lekker basic te starten met een aantal beveiligde pagina’s op je website.
En hier komen weer alle mogelijkheden van WordPress enorm van pas. Je kunt gewoon in WordPress zelf pagina’s beveiligen met een wachtwoord. Je kunt een hele online structuur opzetten met verschillende hoofdstukken. Voor een basic training kun je dit echt prima op deze manier doen.

Een goede voorbereiding:
Je zult begrijpen dat je niet in een paar dagen een online programma uit de grond stampt. Wat belangrijk is, zoals altijd, is een goede voorbereiding.
Hiervoor een aantal tips:

1. Check of er ook daadwerkelijk vraag is naar je programma.
Uiteraard ben jij superenthousiast over jouw programma en weet jij hoeveel waarde er in zit, maar zijn jouw potentiele klanten hier echt naar op zoek?

CHECK DIT EERST! Beetje zonde als je 3 maanden ploetert op een online programma maar er gewoon simpelweg te weinig of geen vraag naar is.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld en vragenmail te sturen naar je mailinglijst, een poll te doen op je social media kanalen of een berichtje te plaatsen in Facebookgroepen waar jouw doelgroep zich bevind.

2. Denk GOED na over de praktische aspecten van je programma.
Hoe lang gaat het duren?
Is het puur online of zit er ook coaching of wellicht een livedag bij?
Hoe ga je je training vormgeven? Via je website, een leeromgeving of wellicht door middel van een Facebookgroep?

3. Denk na over de inhoud van je programma.
Ga je werken met tekst of misschien met video?
Wat worden de thema’s van je training?
Hoe ga je de inhoud verdelen?
Welke hoofdstukken kun je maken?
Hoe kun je die goed onderverdelen in verschillende paragrafen?
Wat is een logische volgorde?

4. Hoe ga je jouw online training promoten en verkopen?
Hoe ga je ervoor zorgen dat mensen weten van het bestaan van de training?
Hoe zorg je dat mensen alle informatie over deze training kunnen inzien?
Hoe zorg je dat mensen zich aan kunnen melden?
Hoe ga je de betaling regelen?
Hoe ga je de communicatie regelen?


Als je een online training gaat maken wil je die natuurlijk ook kunnen verkopen.
Wat heb je daar voor nodig?
1. Een verkooppagina
2. Een verkoopsysteem
3. Een betalingssysteem
4. Een omgeving om je training in te zetten
5. Een emailmarketingsysteem voor de verkoop en de communicatie met je cursisten. (deze is niet noodzakelijk, wel handig!)
Of je je training nu op beveiligde websitepagina’s of in bijvoorbeeld Learndash maakt: voor beide opties kun je al bovenstaande mogelijkheden koppelen aan je online training.

1. Een verkooppagina kun je maken in WordPress.
Op deze pagina vermeld je alle informatie over je training.

Je gebruikt deze pagina omje online programma’s te promoten en alle ins en outs te vermelden. Zorg voor een goede opbouw en zorg dat je jouw ideale klant echt aanspreekt!

Op deze pagina voeg je eenvoudig een knop toe met daarachter een link naar een productpagina waar je het product kunt verkopen.

Zie HIER een van mijn salespagina’s

2. Online producten verkopen doe ik door middel van de plugin Woocommerce.
Een geweldige plugin het heel veel mogelijkheden. Je kunt met Woocommerce zelfs een complete webshop maken. Ik gebruik het alleen voor mijn online diensten. Je voegt zelf je product, de omschrijving en de prijs toe. Woocommerce maakt zelf pagina’s aan zoals een accountpagina, winkelmandje en betaalpagina.

Zie HIER een simpele productpagina in Woocommerce.

3. Als betalingssysteem gebruik ik Mollie.
Je kun eenvoudig een account aanmaken op Mollie.com. Mollie zorgt voor een veilige betaling. Je betalingen lopen via mollie en je betaalt een klein bedrag per transactie. Zeer zeker de moeite waard, want op die manier verloopt alles heel soepel en Mollie werkt echt heel erg overzichtelijk.
Met de Mollie for Woocommerce plugin wordt Mollie gekoppeld aan Woocommerce.
Op die manier kunnen bezoekers in een eenvoudige handeling producten kopen via je website.
Je hebt ook nog de mogelijkheid om bijvoorbeeld Moneybird te koppelen waardoor ook automatisch een factuur wordt aangemaakt en wordt verzonden naar je klant.

4. De omgeving om je training in te zetten kan dus zijn:
(Uitgaande van het feit dat je met WordPress wilt werken)

A. Gewoon op je eigen website:
Je maakt een overzichtspagina met blokken/afbeeldingen/knoppen die linken naar je verschillende hoofdstukken. Je kunt hier net als op je website gebruik maken van teksten, afbeeldingen, video’s en audiofragmenten in je hoofstukken.
Ook kun je contactformulieren toevoegen of werkboeken uploaden die gedownload kunnen worden. Je maakt per hoofdstuk aparte pagina’s aan en zet de link van deze pagina achter de knop op je overzichtspagina. Je beveiligt deze pagina’s met een wachtwoord en deelt dit wachtwoord met je cursisten.
VOORDEEL: Vrij eenvoudig op te zetten en helemaal gratis!

B. Via (bijvoorbeeld) Learndash:
Learndash is een uitgebreide plugin voor WordPress.
De extra voordelen van Learndash ten opzichte van gewoon beveiligde websitepagina’s:
* De beveiliging is beter. Iedere klant krijgt unieke inloggegevens.
* Je kunt jouw training eenvoudig indelen in hoofdstukken en paragrafen voor een beter overzicht.
* Je kunt gebruik maken van contentdripping (bepaalde content op een bepaald moment beschikbaar maken).
* Je kunt quizen of toetsen toevoegen na een les.
* Je kunt certificaten uitreiken.
* Je kunt de progressie van de deelnemers bijhouden.

De nadelen:
– Het is vrij prijzig
– Het is technisch gezien niet eenvoudig. Je hebt behoorlijk wat werk wat betreft instellingen en het inrichten.

Natuurlijk zijn er ook externe programma’s waar je een online training in kunt maken.
De voordelen van alles op je eigen website houden is dat het (relatief) goedkoop is, je alles naar eigen wens in kunt richten en aan kunt passen EN dat je alle koppelingen kunt maken omdat je met WordPress werkt. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met Active Campaign.

5. Een emailmarketingsysteem als Active Campaign of Mailblue.
Ik maak al langer gebruik van een emailmarketingsysteem en ik ben ontzettend FAN en overtuigd van de kracht van emailmarketing.
De redenen waarom ik het ben gaan gebruiken is:
– Het is geweldig om je kennis en waarde te delen met jouw ideale klant.
– Het is een snelle manier om je doelgroep te bereiken.
– Je kunt echt een band opbouwen met je ideale klant.
– Je kunt bijna alles automatiseren en dat scheelt je heel veel tijd.
– Je kunt het gebruiken voor kennis, promoties, maar ook voor het afleveren van je gratis weggever, versturen van je nieuwsbrief en voor de informatiemails m.b.t je online programma.

Over de mogelijkheden van emailmarketing kan ik een boek schrijven. Nou is dat niet per se mijn ambitie, maar een apart blog over emailmarketing is het overwegen waard 
? Coming Soon!

Ik zal het nu houden bij het verkopen van je online programma.


Want hoe ga je nu zorgen dat mensen weten van het bestaan van je online training?
Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden.
Je kunt een promotie opzetten voor je social media kanalen.
Bereid dit goed voor en zorg dat je elke dag waarde deelt over de inhoud van je training.
Je kunt er ook voor kiezen om eerst te starten met het promoten van je weggever, om mensen kennis met je te laten maken, en om een band op te bouwen.
Een weggever is een gratis product (e-book, checklist, videoreeks) wat je aanbiedt in ruil voor een emailadres. Op die manier kun je deze personen, die al interesse hebben daarna mailen met nog meer waarde en ook met jouw aanbod. (dit werkt top in combinatie met een e-mailmarketingsysteem als Active Campaign/Mailblue)
Ik blijf het roepen: Dit is echt een superfijne, toegankelijke, en makkelijke manier om van jouw volgers ook klanten te maken.
Je kunt ook denken aan het maken van een eigen Facebookgroep waarin je jouw producten ook regelmatig promoot. Of aan adverteren op Facebook en Instagram.

Hoe ik het doe?
Ik maak een weggever, die ik deel op mijn social media kanalen, promoot op mijn website en waarmee ik adverteer op Facebook en Instagram. Door te adverteren en doordat veel mensen mijn e-book downloaden komen ze op mijn emaillijst, die wekelijks blijft groeien. Ik stuur hier regelmatig nieuwsbrieven  en op die manier kan ik waarde delen, kennis maken met mijn volgers, en een band opbouwen, en mijn aanbod delen voor een van mijn trainingen.

Veel mensen denken dat e-mailmarketing opdringerig is, pusherig of niet meer van deze tijd.
Jongens echt: Ik zweer bij e-mailmarketing. Ik haal de meeste verkopen uit het versturen van mijn nieuwbrieven.
Waarom? Omdat dit de mensen zijn die al geïnteresseerd zijn! Die al aangegeven hebben interesse te hebben door mijn weggever te downloaden. Dit zijn mensen die mijn extra’s krijgen, die voorrang krijgen en kortingen, die ik al heel veel waarde en kennis heb gedeeld.

Je hoort het al, ik kan nog uren doorpraten. Er is zoveel mogelijk!
Het opzetten van een online programma kost echt tijd. Ik hoor vaak mensen zeggen:
‘Dat ga ik ook doen want ik dan heb ik een passief inkomen.’ Nou het is natuurlijk niet helemaal passief. Er komt zoals je ziet best wel wat bij kijken.
Het grote voordeel is dat je eenmalig tijd investeerd, wanneer het jou uitkomt maar dat het daarna (bijna) automatische verkocht kan gaan worden. Dat je niet meer puur en alleen afhankelijk bent van één op één klanten maar dat jouw programma grotendeels automatisch verkocht wordt en je niet alle info telkens opnieuw hoeft te delen.
Buiten dat is het gewoon heel erg leuk om te doen, en is er momenteel ontzettend veel vraag naar! Een kans, ook voor jou dus!

Mocht je nu spelen met de gedachte om een online programma voor jezelf op te zetten:
Heb je plannen maar kom je niet verder dan dat? Heb je nog vragen?
Stel ze aan me! Je kunt me je vraag stellen door HIER even een berichtje achter te laten.